Ljus på världen – en festivaldag på Kalmar Teater

Lördag den 2 nov riktar vi ljuset mot världen och bjuder på teater, musik, dans, konst och konshantverk från olika delar av världen. Lördag den 2 nov kl. 12.00 – 22.00 är du hjärtligt välkommen till Kalmar teater!

Program:

12.00 – 12.30 och 13.30 – 14.10 Cirkus Trattofon med Akropanik 

Visuell, originell och strålande av positiv energi! Akropanik är en fartfylld barnvarieté i sann gatuteateranda, en smällkaramell av akrobatik, dans och fysisk komedi. Två färgstarka figurer drar igång en show, men får gång på gång avbryta. Väskan måste borstas. Publiken måste borstas! Missförstånd, lunchpaus, lurendrejerier och ren och skär panik. Och till slut är det dags. Dags att göra entré. Efter föreställningen får de barn som vill vara med och dansa och prova akrobatik. Plats: Teatercaféet 

Akropanik

12.45  Senegalesisk/västafrikansk dansworkshop med Aissatou Barry

Plats: Klubbrummet

14.35 Kommunalråd Dzenita Abaza håller ett invigningstal.

14.45 Songlines i samarbete med Camerata Nordica. Unga musiker från hela landet sätter ljus på världens musik.

Plats: Salongen

16.00- 16.30 Syrisk musik med Khaled, Alaa och George

Plats: Porten

16.00 – 17.00 Tangoworkshop

Prova på att dansa tango med Elena Manoura från föreningen Tango Kalmar

Plats: Klubbrummet

16.30 Teater: Kärlek och Fred med föreställningen På väg. Föreställningen handlar om en mormor som inte kan gå ut och alltid är hemma. Hon frågar sina barnbarn, vad händer ute på gatan? På vägen händer allt och man tänker på allt. Föreställningen spelas både på svenska och arabiska och vänder sig till vuxna.

Plats: Teatercaféet

17.00 Asteria – Rebetikomusik

Eller i folkmun “Stellas Superstars”, är en nystartad trio med nordens rebetikodrottning Maria Stellas, multiinstrumentalisten Thor Ahlgren och munspelsvirtuosen Olle Pelayo Lind. Förutom Maria Stellas anknytning till grekisk musik så har Thor Ahlgren både bott och studerat musiken i Thessaloniki och Olle Pelayo Lind är deras vän. Skämt åsido, det finns inte många som trakterar flamencogitarr och inte minst munspel som denna mästare. Tillsammans tar Asteria sig an den grekiska bluesen “Rebetiko” på det vis som musiken uppstod. Med olika instrument och kulturutbyten som kunde råka hamna i hamnkvarteren i de grekiska storstäderna i början av 1900-talet. Utöver rebetiko utlovas det även folkmusik från det grekiska fastlandet. Maria Stellas – Sång Thor Ahlgren – Bouzouki, kavalflöjt Olle Pelayo Lind – Munspel, gitarr

Plats: Salongen

18.15 Kantorns kapell

Orgeln som är en så kallad reseorgel har en central roll i “Kantorns Kapell” tillsammans med fioler och cello. Orkestern spelar gärna dansmusik som till stora delar har lokal anknytning till Småland och Öland. Den musik som kapellet spelar kommer i de flesta fall från gamla handskrivna småländska spelmansböcker så långt tillbaka som från 1600 – 1700- talet. Repertoaren då dominerades av pollonesser (polskor), menuetter, kontradanser och kadriljer i den galanta stilen. Kantorns Kapell består av Heléne Ingvarsdotter, riksspelman på fiol, Björn Erlandsson kyrkomusiker, Magnus Lundberg på fiol och Ove Lindqvist på cello. Konserten med Kantorns kapell är en del av Ljus på världen.

Plats: Porten 

Kantorns kapell

19.00-20.00  Alligator Gumbo 

Bandet från södra Sverige men som låter som södra Louisiana! Alligator Gumbo (SE) har med plattorna Lacassine Special (2012) och Simmerin’ (2014) inte bara fått nordiska lurviga att svänga, utan har hela två gånger tagit hem priser för bästa cajunplatta utanför Louisiana vid ”The French Cajun Music Association” i Lafayette, USA. Våren 2018 hade Alligator Gumbo Sverigeturné med cajunlegender från Cajun Country Revival, bl.a Joel Savoy och Jesse Lége. Alligator Gumbo hade även cajunfest i Hajom nyligen, där de spelade in sin nya musikvideo. Med durspel, fiol, säckpipa, gitarr, kontrabas och triangel bjuder Alligator Gumbo rättframt och opolerat på ett riktigt cajunkalas! Alligator Gumbo: Thor Ahlgren – sång, durspel och säckpipa Fred Sörensson – fiol och sång Josefin Edensvärd – sång och triangel Leif Eriksson – sång och gitarr Dan Englund – kontrabas Plats: Salongen

Alligator Gumbo

20.15 Sarbast Hassan med vänner

Sarbast Hassan kommer från den Syriska delen av Kurdistan och spelar olika stränginstrument, bland annat Saz.

Sarbast Hassan

21.00 Nordic -Som ett av Sveriges mest namnkunniga och stilbildande folkmusikband fortsätter Nordic efter tio aktiva år att utvecklas och beröra sin publik.

Nordic

 Leila Perikala visar måleri

Leila Perikala visar måleri

Föreningen Bosna ställer ut dräkter

Stickklubben Kalmar finns på plats 13.00 – 15.00

Fika med Gemenskap Kalmar 12.00 – 16.00

Restaurang Porten serverar smårätter från hela världen 16.00 – 21.00

Fri entré, garderobsavgift 20 kr. 

Arrangör: Kultur- och fritidsförvaltningen Kalmar, Integra

Arbete och välfärd, flykting och integration är medarrangörer. Violetta Öhman, 072-5459045, finns på plats hela dagen för att svara på frågor.